רק נגמר פורים ואני כבר ברשימות. איזה רשימות? של כל הדברים שאני רוצה להספיק עד פסח.

כן, אני מאלה שמנקות לפסח. אבל ממש מנקות לפסח. פחות בענייני חמץ אלא בענייני ביעור הבית. כל שנה אני מרגישה צורך לעבור על כל המדפים/הארונות/ הבגדים וכל שנה אני מופתעת מחדש כמה נאגר וכמה יוצא מהבית. אני חושבת שבסיס טוב לעיצוב, בראשיתו הוא סדר וארגון.

לשם כך הבאתי לכם אורחת- נעמה שרגל מהמרכז לארגון הבית. את נעמה הכרתי בשידוך מוצלח. מן הרגע הראשון, הבנו שתינו שיש לנו הרבה במשותף בעולם הילדים ואנחנו לגמרי מדברות באותה שפה בכל הקשור לארגון וסדר בחדרי ילדים. לכן זה היה לי ברור לגמרי שאותה אני מארחת בפוסט החגיגי הזה לפני פסח בנושא ארגון וסדר. 

נעמה, ממש שמחה לארח אותך בבלוג שלי ואני חושבת שאולי כדאי בתחילה לשאול – איך ניגשים לעניין ארגון הבית?

השלב הראשוני בעיניי הוא להגיע לפעולת הארגון והסדר מתוך רצון ואהבה ולא מתוך כעס ותסכול. לשנות את התפיסה לגבי סדר. להסתכל על פעולת הסידור כמשהו שהוא הכרחי לאיכות חיינו ולנפש שלנו ולהסתכל על הבלגן כמשהו שיש לו פתרון ולא כפרויקט אימתני שלא קשור אלינו.

חשוב לפנות זמן כדי לעשות סדר. פעולת המיון והארגון לוקחת לא מעט שעות ולכן התכנון הוא מאוד חשוב, ממש להתייחס לזה כפרויקט ולהכניס ליומן. עכשיו, כשאנו לפני חג הפסח, ברוח השחרור והנקיון , זו הזדמנות מצוינת להשתלט על הבלגן ולהתחיל לעשות סדר. אם תתחילו את התהליך הרבה לפני החג תוכלו להנות מבית מסודר ובעיקר מרענון אמיתי לבית ולנפש.

בהנחה והבלגן חוגג בבית באופן כללי איך בוחרים ממה להתחיל?

אני ממליצה להסתכל על החפצים בבית לפי אזורים וקטגוריות וכשרוצים להתחיל לעשות סדר להחליט עם איזו קטגוריה רוצים להתחיל. אם ארגון הבית הוא נושא שלא קל למי שרוצה לעשות אותו הייתי ממליצה לו להתחיל עם קטגוריה שנראה לו שיהיה לו קל יותר להתמודד איתה, לדוג' בגדי ילדים. זו קטגוריה מאוד ברורה. מה שקטן על הילד כבר לא רלוונטי. אם יש ילד שרוצים לשמור לו את הבגדים אז שומרים רק על אלה שברור שנלביש אותם שוב ואת היתר נמסור או נזרוק בהתאם למצבם. הבגדים שנסדר בארון יהיו רק אלה שמותאמים לעונה הנוכחית ובטוח יילבשו. בזכות פעולת המיון והארגון מחדש נגלה גם שיש לנו בארון חללי אחסון חדשים שהתפנו וזאת לטובת חפצים שבהמשך הסדר נבין שזה יהיה המקום עבורם. לדוג' אם התפנה חלל באותו ארון ילדים נוכל לארגן באותו מדף את המצעים של הילד או אולי אף צעצועים ששומרים לו כשיהיה גדול יותר או ליצור פינת נוסטלגיה שהיא פינה עם קופ' שבה דברים שלו שאנחנו רוצים לשמור. ככל שנהיה יותר מדויקים לגבי הקטגוריות בבית ונצמצם את החפצים לכדי מה שצריכים בלבד כך נצליח לארגן את הבית בצורה חכמה ופרקטית וכל אותם חפצים שמסתובבים להם בבית ללא מקום ייעודי ימצאו בהמשך את מקומם.

 
 

נראה לי שהקושי העיקרי של אנשים הוא לשחרר חפצים/בגדים וזה עיקר הסיבה לעומס ולבלגן. איך מצליחים לשחרר פריטים שאוהבים אך למעשה לא ממש משמשים אותנו?

לא משחררים פריטים שאוהבים אלא משחררים את אלה שכבר לא אוהבים, שכבר לא משמשים אותנו, שמעמיסים על הבית, שבני הבית לא זקוקים להם יותר. יש אנשים שפעולת השחרור מאוד לא פשוטה עבורם ויש שם המון קושי רגשי ופסיכולוגי ועדיין אני ממליצה לעבור על כל חפץ ואם אהבנו אותו אבל אנחנו מבינים שהיום באמת אין לנו צורך בו וכבר לא אוהבים אותו כמו שאהבנו בעבר - להיפרד ממנו באהבה ולפנות בבית מקום. התהליך הזה של שחרור חפצים שאנחנו לא צריכים מאוד משחרר מבחינה נפשית, גורם לתחושת ניקיון וסדר פנימי. החפצים שאנו שומרים למרות שאין לנו בהם צורך יותר מעמיסים על חיינו, עומס בבית, עומס חיצוני גורם לעומס נפשי, לתסכול ולתקיעות (במודע או שלא במודע). שחרור החפצים יהפוך את הבית לקליל יותר, לכזה שיהיה קל יותר לסדר. כשיש לנו עומס של חפצים זה גורם לנו לבלגן מהר מאוד ולבזבוז זמן ואנרגיה סביב ההתעסקות האינסופית בניסיון לסדר את הבית.

אני כמעצבת חדרי ילדים, נתקלת בחדרים עמוסים לעייפה בריהוט ובמשחקים. אם יש את האפשרות, אני משתדלת ליצור הפרדה בין השינה  למשחקים. מה המלצותייך בעניין?

הייתי מקפידה על שני דברים למען הילדים והסדר: האחד זה לא להפוך את חדר השינה לחדר שרק ישנים בו ואין בו בכלל חפצים אישיים של הילד. הייתי ממליצה על שידה קטנה עם דברים שהילד אוהב, ספרים לקריאה לפני השינה, בובות שאוהב וכד'. להפוך את חדר השינה לחדר חמים ולא להתעקש שכל משחק/צעצוע יהיו רק בחדר המשחקים.
והשני הוא לגבי חדר המשחקים- לסדר אותו בצורה שלא תעמיס על הילד. אני פוגשת לעתים חדרי משחקים שעולים על גדותיהם ואני בעיקר חושבת על הילדים שמרוב עומס לא מצליחים לראות את המשחקים. חדר המשחקים חייב להיות מסודר בצורה שמזמינה את הילדים, ברורה לילדים, שהילדים יודעים איפה כל דבר ויודעים גם לסדר בחזרה לאותם מקומות. בעזרת סידור נכון אנחנו עוזרים להם, מחנכים אותם לסדר ועוזרים להם בכך ליצירת בטחון עצמי ואחריות.

 
 

הטיפ הכי חשוב שאנחנו יכולות לתת פה והוא תקף לכל השנה. איך הכי נכון לארגן את כל הצעצועים?

אתחיל בכך שאכן נכון מאוד לארגן את כל הצעצועים, הן עבור הילד והן למען הסדר. לארגן פירושו לעבור על כל מה שיש לנו, למיין ולחלק לקטגוריות. החלוקה לקטגוריות מאוד עוזרת לילד להתמצא בצעצועים שיש לו, למצוא מה שהוא רוצה ולהחזיר מה שמשחק בו למקומו. קטגוריות לדוגמא: כלי רכב, כלי מטבח, "חזקים" (ככה אני קוראת לכל מיני דמויות שבנים אוהבים...), בובות, בע"ח, כלי עבודה, פאזלים, משחקי חשיבה, הרכבה, תחפושות ועוד.

לאחר שארגנו וחילקנו לקטגוריות והבנו מה וכמה יש לנו מכל קטגוריה, אז נוכל לחשוב על שני דברים: האחד הוא באיזה פתרון אחסוני להשתמש בכל קטגוריה? (קופ', סלסלה, תיבה, סל וכד') והשני הוא הסידור הנכון לילד על המדפים. נסדר לו בגובה עיניים כל מה שאנחנו רוצים שיהיה לו נגיש ומזמין, את הצעצועים שהוא אוהב ואת אלה שהוא יכול לקחת בעצמו. אין צורך להתארגן על המון פתרונות אחסון. זה לא מה שיעשה סדר. קודם תבינו מה צריך ואז תתאימו את פתרון האחסון.

 כאשר אני באה לעצב חדרי ילדים, אני תמיד מבקשת להכיר את הילדים להם אני מעצבת. האם את חושבת שיש מקום לשתף את הילדים בסדר ובתהליך?

אני חושבת שזה מקסים ואני מאוד מתחברת לזה כי בסופו של דבר החדר הזה הוא של הילד ולא למגזין עיצוב. בעקבות האני מאמין הזה אחד השירותים שאני מציעה (ומאוד נהנית ממנו :) ) הוא סידור חדרים עם הילדים עצמם, בלי ההורים וזה עובד נהדר. נושא הסדר והארגון הוא נושא טעון בלא מעט בתים וההורים מחד כועסים על הילד שלא מסדר ומאידך לא מצליחים לסדר איתו או להסביר לו איך צריך לסדר כפי שמצפים ממנו (בחלק מהמקרים הילדים גם לא מקבלים דוגמא לכך מההורים ואז הכעס של ההורים הוא עוד יותר לא מובן). לשם כך אני מציעה להורים להיפגש עם הילד לבד ובתהליך מכבד ובגובה עיניים, כשאני אובייקטיבית ולא מכניסה ביקורת וכעס, יחד אנחנו ממיינים את החדר ומסדרים אותו לפי הצרכים שלו, האהבות שלו, התחביבים שלו, הרצונות שלו. התהליך הזה גם מלמד אותם לעשות סדר וגם מעביר את המסר שסדר זה דבר חיובי שעוזר להם להתארגן טוב יותר (בעיקר בכל מה שקשור ללימודים) ולמצוא את הדברים שלהם בקלות.

 
 

איך משמרים את הסדר אחרי שאת הולכת?

כשעושים סדר בתהליך עמוק של מיון וארגון כמו שאני עושה, הרבה יותר קל אח"כ לשמור על הסדר. בזכות התהליך הזה אנחנו מחליטים מהו המקום עבור כל קטגוריה וכל חפץ, כל חלל או אמצעי אחסון בבית מקבל ייעוד ברור ולכן גם אם מתבלגן (כי הרי בכל זאת יש חיים בבית...) קל לסדר. ועם זאת חשוב כמובן לשמור על כמה כללים שיעזרו לשמור על הסדר כמו לא לדחות ולהחזיר מיד למקום דברים שהשתמשנו בהם, לא "לדחוף" דברים במקומות שלא קשורים לאותם חפצים, לשתף את כל בני הבית בסדר שעשינו ולאן חוזרים הדברים ולהמשיך לתחזק את הבית מבחינת מיונים לעיתים קרובות כי החיים הם דינמיים ובתוך כל הסדר הזה יש שינויים שקשורים אלינו.

לאן מפנים את כל מה שלא צריכים?

כשאנו ממיינים את החפצים בבית יש חפצים שכבר אינם שמישים ולא ראויים לשימוש ואת אלה כמובן נזרוק (ורצוי להקפיד על מיחזור עפ"י סוג החומרים). מאידך, יש הרבה מאוד חפצים (בעיקר כלי מטבח, ריהוט, בגדים וצעצועים) שעבורנו הם כבר לא שמישים, אנחנו כבר לא זקוקים להם, לא אוהבים אותם, לא מתאימים לגיל של ילדינו וכד', לאלה אפשר בקלות למצוא בית חדש שזקוק להם. יש היום המון קבוצות בפייסבוק שמעודדות תרומות אם זה למשפחות נזקקות, חיילים בודדים, יש עמותות, בכל ישוב/עיר יש אנשים/מקומות שניתן להעביר להם והם ישמחו להעביר הלאה.

לכל מי שקורא אותנו עכשיו ורוצה לדעת אם צריך עזרה. מתי למעשה פונים אליך?

אנשים נעזרים בי כשמגיעים למצב של בלגן שלא יודעים מאיפה להתחיל או שמתחילים ומבינים שיש להם קושי רגשי גדול מדי להתמודד עם זה לבד. יש שגם נעזרים כי מוגבלים בזמן וזקוקים לעזרה מקצועית כדי להיות הכי אפקטיביים במינימום זמן, הם יודעים שלבד היה לוקח להם הרבה יותר זמן ואולי אף היו נתקעים באמצע התהליך.

מעבר למקצועיות, העובדה שאני אובייקטיבית ומגיעה ללא ביקורת ושיפוטיות עוזרת להם מאוד לעשות איתי את תהליך הסדר שטומן בחובו מיון ושחרור מחפצים שהם לא מצליחים לעשות זאת לבד גם אם יודעים שרוצים. אחד היתרונות שלי הוא היכולת לראות את הבית בראייה מערכתית  וליצור עבור הלקוחות ארגון בסיסי חכם שמותאם לאורח החיים שלהם, לצרכים שלהם. הסידור שאנו מגיעים אליו יחד מדויק להם, עובד להם והופך את הבית ל'ידידותי למשתמש' בהמשך.

 

נעמה, תודה רבה רבה על כל הטיפים הנהדרים האלה!

ממליצה לצפות בסרטון הזה של נעמה שמסביר בדיוק איך הכול עובד.

כל הפרטים של נעמה מופיעים פה בלחיצה על הלוגו,  כדי שתוכלו לפנות אליה וגם לעקוב אחריה בעמוד האישי ובאתר לקבלת טיפים נוספים. 

מאחלות לכם חג פסח מאורגן ומסודר.


0 תגובות